Sunday, March 04, 2007

1300-13-1300

Assalamualaikum.

Jika dilihat dari pandangan mata kasar, mungkin tidak ketara nampak perubahan pada fizikal blog saya yang senyap sunyi ini. Tetapi sedikit perubahan telah dilaksanakan sesuka hati saya.

Isk, haiwan ternakan jenis apa pula yang mengawan di atas syiling sana.





Tadi, selesai memberi latihan vokal dan koreografi kepada Voice Of Ansar 3rd Generation, masing-masing bercadang untuk membaham McDonald's.

Saya: Weh, berapa nombor telefon McDelivery?

Kanak-kanak 1: Tak ingatlah, satu...tiga...
(sambil dahi berkerut cuba merecall nombor tersebut)

Kanak-kanak 2: 1 300 13 1300 McDelivery" (dengan nada riang mengikut rentak lagu McDelivery dalam iklan)

Pantas saya pun dail nombor yang riang tersebut.

Operator (perempuan) : McDelivery..............................(apa benda lagi entah yang dicakap oleh beliau nih, sepatah tu je yang ku dengar)

Operator lagi: Awak yang bersuara sedap ni Encik Azuri kan? Alamat penghantaran, Jalan Enggang Timur 4 SMK Taman Keramat? (bila masa pulak nama aku Azuri nih?)

Saya: Ya ya. Tapi alamat lainlah. No bla bla bla, Jalan bla bla bla/bla bla.....

Operator: Tunggu sekejap eh, nak touch up make-up.
(hoh kuat mekap kakak nih)

Saya: Ok-ok. Tapi jangan lama sangat tau. Ni pakai henpon sendiri. Bukan telefon member.

15 saat kemudian.

Operator: Haa..rider kitorang kate, malas nak hantar kat kawasan sane lah. Jadi tak boleh hantarlah ye. Sori k?

Saya: Hek ele. Wat hal lah rider nih. Baru rider McD, bukannye Ghost Rider pun. Tak pe lah. Balik rumah makan nasik lagi bagus.

Operator: Alaa jangan lah merajuk...Sori ek?

Saya menghempas gagang dengan keras. (padahal call pakai henpon, mana ada gagang)

Dalam kepala otakku, terfikir-fikir juga bila masa Encik Azuri ni call McDelivery untuk pesanan kat SMK Taman Keramat. Sesekali terimbas....

Somewhere in October 2005.



Hari itu, hanya ada beberapa saja yang datang ke kelas fizik. Kelas diakhir-akhir waktu sebelum menempuh SPM. Tak sampai 10 orang. Termasuk saya dan dia...hoh?



Jam dinding di atas pintu makmal fizik tepat menunjukkan pukul 1 petang. Ini bermakna, kami sudah berada di dalam sesi ini selama hampir 4 jam sejak pagi tadi.



Beliau 1: Cikgu, laparlah.

Cikgu: Nak makan?

Beliau semua (serentak): Nak.

Cikgu: Kantin bukak?

Beliau 2: Mana kantin nak bukak cuti-cuti sekolah ni.(hoh kalau bukak pun taknak aku makan kat kantin tuh)

Cikgu: Kamu semua nak makan ape?


Setelah cikgu yang pemurah dan baik hati tersebut menyatakan hasrat murni beliau untuk membelanja lunch, kanak-kanak pun seia sekata berhasrat untuk membaham McDonald's pada hari tersebut.


Telefon saya (ketika itu 6600) telah digunakan untuk memesan lunch. Tapi bukan saya yang call, kawan saya yang call.


Macam mana boleh jadi Encik Azuri? Untuk makluman, rakan saya yang call ni merupakan seorang yang pelat huruf R. Jadi sebut nama Azrie pun huruf R nya tidak kedengaran. (trylah sebut Azrie dalam pelat R sambil meng W kan sebutan R)Maka termerterailah nama Encik Azuri dalam direktori McDelivery tersebut sehingga hari ini.

Sekian.

Tewime Kasih.

3 comments:

pak ya said...

saya suka dialog yg pertama.
ada mcm zizan sikit.
bagus

ehem said...

pak ya raja lawak ke?

Frat^boy Yg Hensem said...

eh... betul ke operator tu cakap camtu en azuri?? atau ia hanya sekadar rekaan anda?? ape2 pon, suke adegan masa en azuri menghempas gagang hp itu.. haha